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Id:8844
Autor:Chaupis Meza, David William; Rojas Armas, Juan Pedro; Gasco Tantachuco, Manuel Enrique; Gonzales Rengifo, Gustavo Francisco.
Título:Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo^ies / Hypotensive effect of extract of macerated garlic (Allium sativum) for 18 weeks in an in vivo experimental model
Fuente:Rev. peru. med. exp. salud publica;31(3):461-466, jul.-sept. 2014. ^bilus, ^btab.
Resumen:Objetivos. Determinar si el extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas tiene igual o mejor efecto hipotensor que el captopril en ratas. Materiales y métodos. Se realizó un estudio experimental in vivo con ratas machos Holtzman, clasificados en cinco grupos: 100, 500 y 1000 mg/kg de extracto de ajo, Captopril de 100 mg/kg y un grupo vehículo. El L-NAME (N-G-nitro L-arginina-metil-éster) administrado vía intraperitoneal 50 mg/kg desde el inicio del experimento, elevó la presión arterial desde el tercer día. El análisis estadístico consistió en las pruebas T de Student para medias pareadas, ANOVA y comparación múltiple de Scheffe. Resultados. El ajo macerado extraído por un proceso hidroalcohólico durante 18 semanas provocó una disminución de la presión arterial en animales de experimentación. El análisis de los tratamientos sobre la presión arterial media (PAM), obtuvieron diferencias significativas desde el tercer día. La comparación sobre la PAM final versus PAM basal (medias no diferentes) y el efecto hipotensor (%) fueron: ajo-100 (p=0,008), 59,8%; ajo-500 (p=0,021), 80,6%; ajo-1000 (p=0,034), 88,5%, Captopril (p=0,437), 99,9% y vehículo (p=0,001), 0%. Conclusiones. El ajo macerado a un periodo de 18 semanas resultó eficaz para producir un efecto hipotensor en ratas, inducidas a hipertensión arterial por L-NAME. (AU)^iesObjectives. Determine whether macerated extract of garlic (Allium sativum) for 18 weeks is equal to or better than Captopril in its hypotensive effect in rats. Materials and methods. We performed an experimental in vivo study with Holtzman male rats divided into five groups using 100, 500 and 1,000 mg kg of garlic extract, Captopril 100 mg/kg and a vehicle group. 50 mg/kg L-NAME (NG-nitro-L-arginine methyl ester) was administered intraperitoneally which elevated blood pressure after the third day. Statistical analysis consisted of Student’s t-test for paired means, ANOVA and Scheffe multiple comparison. Results. The macerated garlic extracted by a hydroalcoholic process administered for 18 weeks resulted in a decrease in blood pressure in experimental animals. In the analysis of treatments on mean arterial pressure (MAP), significant differences were obtained after the third day. The comparison of the MAP final versus MAP basal (no difference in averages) and the hypotensive effect (%) were: garlic-100 (p=0.008), 59.8%; ajo-500 (p=0.021), 80.6%; garlic-1000 (p=0.034), 88.5%; captopril (p=0.437), 99.9%; and vehicle-only (p=0.001), 0%. Conclusions. The macerated garlic given for an 18-week period effectively produced a hypotensive effect in rats with hypertension induced by L-NAME. (AU)^ien.
Descriptores:Compuestos Fenólicos
Enfermedad Crónica
Hipertensión
NG-Nitroarginina Metil Éster
Perú
Límites:Animales
Masculino
Ratas
Medio Electrónico:http://www.rpmesp.ins.gob.pe/index.php/rpmesp/article/view/81/81 / es
Localización:PE14.1


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Id:8302
Autor:Valentová, K; Sersen, F; Ulrichová, J
Título:Radical scavenging and anti-lipoperoxidative activities of Smallanthus sonchifolius leaf extracts^ien ..-
Fuente:Washington; American Chemical Society; 2005. 5577-5582 p. ^btab, ^bgraf.
Resumen:Radical scavenging and anti-lipoperoxidative effects of two organic fractions and two aqueous extracts from the leaves of a neglected Andean crop-yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl., Asteraceae) were determined using various in vitro models. The extracts' total phenolic content was 10.7-24.6 percent. They exhibited DPPH (IC50 16.14-33.39 microg/mL) and HO scavenging activities (4.49-6.51 mg/mL). The extracts did not scavenge phenylglyoxylic ketyl radicals, but they retarded their formation. In the xanthine/xanthine oxidase superoxide radical generating system, the extracts' activities were 26.10-37.67 superoxide dismutase equivalents/mg. As one of the extracts displayed xanthine oxidase inhibitory activity, the effect of the extracts on a nonenzymatically generated superoxide was determined (IC50 7.36-21.01 microg/mL). The extracts inhibited t-butyl hydroperoxide-induced lipoperoxidation of microsomal and mitochondrial membranes (IC50 22.15-465.3 microg/mL). These results make yacon leaves a good candidate for use as a food supplement in the prevention of chronic diseases involving oxidative stress. (AU)^ien.
Descriptores:Plantas Medicinales
Compuestos Fenólicos
Antioxidantes
Peroxidación de Lípido
Límites:Humanos
Localización:PE14.1



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